čtvrtek 31. ledna 2013

Když doma listové těsto přebývá I. Palmiers

To si takhle přijdu v pátek z práce domů, je den před historicky první přímou prezidentskou volbou a já chci udělat mamince radost. Koukám tak do lednice a tam vidím 2 balení listového těsta. Týden před tím jsem asi 4 hodiny sjížděla blog Joy the baker a nasávala inspiraci (no nebylo jí málo). Našla jsem tam spóóustu super receptů, mimo jiné i recept na Palmiers a na sýrové tyčinky s parmazánem (recept přidám zítra). Tak jsem se dala do toho a hned bylo hotovo.

Palmiers



Klasické francouzské pečivo z listového těsta, aneb za málo peněz (i práce) hodně muziky

Suroviny

1 balení listového těsta (já použila chlazený plát z Lidlu, můžete si udělat i domácí, recept jsem dám brzy)
cca 100 gramů cukru (já použila vanilkový)

Postup

Těsto si rozprostřeme nebo rozválíme na pracovní plochu (rozměr cca 20x25 cm). Vršek těsta posypeme celistvou vrstvou cukru, který poté do těsta opatrně zatlačujeme pomocí rukou, v poslední fázi použijeme váleček a párkrát po těstě zlehka přejedeme, poté přikryjeme potravinovou fólii a otočíme na nepocukrovanou stranu, kde opakujeme stejný postup.

Přecházíme k zabalování - vezmeme delší pravou stranu těsta a zarolujeme ho středu plátu, to samé uděláme i se stranou levou (viz. nákres). Vytvoříme něco jako oboustranného šneka, kterého zabalíme do fólie a dáme odpočinou na 20 minut do lednice.




Mezitím si předehřejeme troubu na 210°C .

Těsto rozbalíme a nakrájíme na centimetrové plátky, jež klademe na pečícím papírem vyložený plech (nechte jim okolo sebe alespoň 2 cm, jinak se Vám spečou dohromady). Pečeme 10 - 15 minut, dokud nezezlátnou. Od 10 minuty je pečlivě pozorujte, strašně rychle se připalují. Plech vyjmeme z trouby, necháme cca 5 minut chladnou a poté je sundáme z plechu (nenechávejte je tam déle, šli by špatně odlepit). Po hodince jsou nejlepší :) Dobrou chuť :)



Žádné komentáře:

Okomentovat